2017 YILI TRAFİK DUYURUSU

05 Ocak 2017

SAYI      : 79667519-952.11-1023-38-28

KONU    : Trafik ile ilgili kurallar

ODTÜ yerleşkesinde özel araçlarını kullanacak olan sürücülerin, yayaların güvenliği açısından 13.10.1983 tarih ve 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Yönetmeliğinde belirtilmiş trafik kurallarının yanı sıra aşağıda belirtilen idari önlemlere ve kurallara uymaları gerekmektedir.

Trafik Kuralları

1.Tüm sürücüler ODTÜ kapılarında yavaşlayarak giriş-çıkış yapmalı ve görevlilerin yönlendirmesine uymalıdır.

2Trafik işareti ve levhalarına, kasis ve bariyerlere, görevlilerin uyarılarına ve işaretlerine uyulması zorunludur.

3ODTÜ yerleşkesinde trafik yaya öncelikli olduğundan araçlar, yaya geçitlerini kullanan yayalar geçinceye kadar bekleyecektir.

4Motosiklet ve bisiklet sürücüleri ve yolcuların kask takması zorunludur.

5. Emniyet kemerlerinin sürekli takılması, sürücü ve yerleşkede yaşayanların güvenliği için zorunludur.

6.Yerleşke içerisindeki azami hız limitleri trafiğin yoğun olduğu A-4 kapısı (Doğu) – Rektörlük binası arası (1.yol) ve Rektörlük Binası – Çevre Mühendisliği Bölümü`ne kadar olan kısım (1.yol-3.yol arası) ve yayaların yoğun olduğu bölgeler için 30km/s. Diğer bölgeler için 50km/s` tir

7.Hareket halindeki kural ihlallerinin (hız, hatalı sollama, ters yön. yanlış “U” dönüşü, yaya geçitlerinde yayaların geçiş güvenliği için tehlike yaratan davranış, vb.) tespitinde Trafik Amirliği tarafından işlem yapılır ve tekrarı durumunda araç taşıt pulu süreli veya süresiz iptal edilir.

8.Yerleşkede araçlar ile konvoy oluşturmak yasaktır. Gereksiz klakson çalınmaz, araba radyolarından yüksek sesle müzik çalınmaz, gürültü yapılamaz, çevreye rahatsızlık verilemez. Bu tür davranışlarda bulunanların taşıt pulları süreli veya süresiz iptal edilir.

Taşıt Pulları

9. ODTÜ taşıt pulu olmayan misafir araçlar, giriş kapılarında misafir araç kartı alarak giriş yapacaklardır.

10. Taşıt pulunun aracın ön camına görülebilecek şekilde yapıştırılması zorunludur. Kişinin statüsüne göre verilen araç taşıt pulunu başka araçta ve başka şahıslar tarafından kullanılamaz. Kuralın ihlalinde taşıt pulu iptal edilir ve kişiye başka taşıt pulu verilmez

11. Misafir taşıt pulu olan araçlar A-1 (Kuzey), A-4 (Doğu) ve A-7 (Batı) ve Teknokent A-7 kapılarından 06.00-24.00 saatleri arasında giriş ve çıkış yapabilirler.

12. Mezun taşıt pulu olan araçlar A-1 (Kuzey), A-4 (Doğu) ve A-7 (Batı) kapılarından 10.00-19.00 saatleri arasında, Teknokent A-7 kapısından 24 saat giriş ve çıkış yapabilirler. Hafta sonu günlerde 08.30-17.30 saatleri arasında giriş yapabilir ve saat 21.00 itibariyle yerleşkeden çıkması gerekmektedir.

13. Kolej taşıt pulu olan araçlar A-4 (Doğu), A-7 (Batı) kapısından 07.00-20.00 saatleri arasında giriş ve çıkış yapabilirler.

14. Kolej A-7 taşıt pulu olan araçlar sadece A-7 (Batı) kapısından 07.00-20.00 saatleri arasında giriş ve çıkış yapabilirler

15. Teknokent ODTÜ taşıt pulu olan araçlar A-4 (Doğu), A-7 (Batı) kapısından giriş ve çıkış yapabilirler.

16. Teknokent A-7 taşıt pulu olan araçlar sadece Teknokent A-7 kapısından giriş ve çıkış yapabilirler.

17.Misafir-2 taşıt pulu olan araçlar kendilerine verilen evrak üzerinde yazılı günler ve saatler arasında A-1 (Kuzey), A-4 (Doğu) ve A-7 (Batı) kapılarından giriş ve çıkış yapabilirler.

Otoparklar

18. Araçların üzerindeki taşıt pulu rengi ile uyumlu park yerlerine park edilecektir. Renk kodu park işareti altındaki levhada bulunan renklerle belirtilmektedir.

19. Personel ve öğrenciler için ayrı park yerleri belirlenmiş olup, kısa süreli de olsa araç sahipleri kendi bölümleri için ayrılan bölümlerin dışındaki yerlere park edemezler.

20. Kaldırımlara ve yol kenarlarına araçlar park edilemez.

21. Otoparklarda engelli sürücüler için ayrılan park yerlerine diğer sürücüler park edemezler.

22. Uydu taşıt pulu olan öğrenciler yalnızca Spor Merkezi Uydu Park yeri (Uygulamalı Matematik Enstitüsü karşısı). Çevre Uydu park yeri (Su Kaynakları Lab. Güney bölgesi, Yalıncak bariyerinden sonraki park alanı), Kültür Kongre Merkezi, ve Yurtlar park yerlerinde kendilerine ayrılan alanları kullanacaklardır. Yerel taşıt pulu (Sarı) sahibi araçlar uydu park yerlerine de park edebileceklerdir.

23. Otopark dışındaki alanlara veya yetkisiz oldukları otopark yerlerine park eden araçların taşıt pulları süreli ve tekrarı halinde süresiz olarak iptal edilecektir.

Tüm Sürücülerin, yerleşkemiz içinde yukarıdaki kurallara titizlikle uyarak yayaların ve sürücülerin güvenliği için azami dikkat göstermesini ve çevreyi rahatsız edecek davranışlardan kaçınmasını önemle rica ederim.

Saygılarımla.

Doç.Dr. Türker ÖZKAN